Jak se přestěhovat do zahraničí a na co nezapomenout?

Rozhodli jste se přestěhovat do zahraničí, nebo jste zde dostali lákavou pracovní příležitost, která by se už nemusela opakovat? Pokud se chystáte opustit svůj současný domov a plánujete se stěhovat za velkou louži, pak vás čeká nejen spousta dobrodružství, ale také věcí, na které musíte myslet ještě před tím, nežli opustíte svoji rodnou zemi. Jak se přestěhovat do zahraničí a na co byste neměli zapomenout?

Je to velká výzva!

Určitě se shodneme na tom, že stěhování do zahraničí je pořádná výzva. Poznáte nová místa, budete se muset přizpůsobit tamní kultuře, pochopit zvyky dané země. Ještě předtím, než dáte sbohem místu, ve kterém jste se narodili, ale musíte vyřídit a zajistit mnoho věcí.

Stěhování Brno levně

Co musíte zařídit, když se stěhujete do zahraničí?

Povolení a potřebné dokumenty

Jednou z úplně prvních věcí, kterou při stěhování do zahraničí musíte vyřešit, je kontrola úplnosti a platnosti vašich cestovních dokumentů. Zatímco do některých zemí vás pustí pouze s občankou nebo cestovním pasem, do jiných zemí si musíte s dostatečným předstihem zajistit víza. Pakliže máte v plánu v nové zemi také pracovat, musíte myslet i na pracovní povolení a veškerou důležitou dokumentaci, kterou byste mohli potřebovat.

Tyhle důležité dokumenty zkontrolujte předtím, nežli se přestěhujete:

  • oddací list
  • rodný list
  • pracovní smlouva
  • nájemní smlouva
  • řidičské oprávnění nebo průkaz pro řízení v cizí zemi
  • dokumenty o dokončeném studiu
  • průkaz pojištěnce

Co je potřeba před stěhováním do zahraničí zařídit?

Možná už se jednou nohou vidíte za hranicemi, ještě předtím je ale potřeba spoustu věcí zařídit. Zkontrolujte, že vám nikde nevznikly nedoplatky a odhlaste se od služeb, které už nadále nebudete využívat – může jít o odběr elektřiny, plynu nebo vody, zrovna tak třeba online televizi, kterou v novém bydlišti nebudete potřebovat. Nezapomeňte si změnit svou trvalou a korespondenční adresu, v neposlední řadě také myslete na zdravotní pojištění.

Jak se budete stěhovat?

Další podstatnou otázkou je, jak se budete stěhovat? Pustit se do toho na vlastní triko, nebo si najmout specializovanou firmu? Tohle všechno musíte vyřešit s dostatečným předstihem. Někdy je možná doprava motorovým vozidlem, jindy zase leteckou dopravou. Věnujte se proto pečlivým přípravám s dostatečným předstihem, ať nic nemusíte řešit za pochodu nebo na poslední chvíli, což by vám přidělali jen zbytečné starosti.