Jak dostat do bytu pohovku úzkými dveřmi

Stěhování Brno

Stěhování není jednoduchá záležitost. Copak oblečení, to se dá zvládnout poměrně snadno. Horší jsou velké a neskladné věci. Lednice, mrazák, pračka, myčka a samozřejmě také pohovka. Ta může dát zabrat zejména v malém prostoru a hlavně v úzkých dveřích. Přesunout pohovku z místnosti s úzkými dveřmi může být opravdu velký problém. Není však rozhodně neřešitelný. Ačkoliv na vás bude čekat opravdu mnoho nástrah jako třeba připevněné polštáře nebo nohy pohovky. Pokud však máte trpělivost a jste trochu šikovní, sedačku se vám podaří přestěhovat klidně i svépomocí.

TIP: Pokud se stěhujete a vaše stará sedačka už není tak pohodlná, máte také možnost pořídit si novou a praktickou sedačku do obývacího pokoje. Rádi vám pomůžeme s její dopravou a vy budete mít o starost méně.

Stěhování Brno

Co všechno budete potřebovat?

Připravte si rozhodně metr, poznámkový blok a nůž na koberce. Hodit se vám bude také aku vrtačka nebo šroubovák, kladivo, hřebík a ochranné brýle. Připravte si také páčidlo, kleště, zvedací popruhy a v neposlední řadě také pracovní rukavice.

 

Co jde, musí pryč

Ano, samozřejmě je nejpohodlnější celou pohovku stěhovat v celku. Malé prostory to však bohužel neumožňují. Tudíž je důležité ze sedačky sundat vše, co jde. Podhlavník, polštáře nebo nožičky. Jestliže jde pohovku rozložit, udělejte to. Zkrátka co půjde, odmontujte a nechte jen kostru sedačky. Poté si přeměřte vnější rozměry sedačky a zapište si je do zápisníku. Změřit nezapomeňte ani výšku od země k nejvyššímu bodu a šířku od jednoho ramene k druhému.

 

Měřit, měřit, měřit

Tím pochopitelně měření ještě zdaleka nekončí. Právě naopak. Změřením sedačky teprve začalo. Nyní je nutné přeměřit veškeré otvory, kterými bude muset sedačka procházet. Tedy dveře z obývacího pokoje, případně v chodbě a nezapomeňte ani na vchodové dveře. V každých dveřích si přeměřte nejen jejich šířku, ale také výšku. Údaje si opět zapiště. A potom si sedněte. Budete muset strávit nějakou dobu nad papírem a počítat. Díky tomu se vyhnete poškození pohovky nebo stěn.

 

Pamatujte si vždy základní pravidlo. Pokud je sedačka menší jak dva metry, je ideální ji stěhovat ve vertikální poloze. Obvykle jsou totiž zárubně vysoké 205 centimetrů. Pokud je pohovka hluboká do 80 centimetrů, lze ji stěhovat vodorovně. Za předpokladu, že jdou zárubně stejně široké nebo širší. Nezapomínejte však na to, že dveře zmenší prostor zhruba o 3 centimetry. Jestliže je hloubka sedačky větší, je třeba dveře demontovat. Budete muset vyklepnout čepy pantů pomocí hřebíku a poklepat zespodu nahoru. Všechny čepy je pak nutné vytáhnout až na doraz a dveře z pantů sundat.

 

Popruhy jsou vaším přítelem

Možná se vám zdá, že to zvládnete zcela bez nich, neodborné stěhování sedačky však není vhodné ani pro sedačku ani pro vás. Pohovku byste bez popruhů mohli při stěhování poškodit. A navíc můžete ublížit i sami sobě. Namožené svaly jsou to nejmenší, dojít by však mohlo také k poranění zad. Pohovka přece jen není lehká a velmi špatně se s ní manipuluje.

 

Myslete také na to, že je dobré při stěhování chránit čalounění sedačky. Ideální je postavit ji na nějakou látku jako je prostěradlo nebo ručník. Pak klidně pohovku můžete posouvat ke dveřím. Ulehčí vám to mimo jiné spoustu práce.

 

Když to jinak nepůjde

Možná, že se vám nepodařilo spočítat žádnou variantu tak, abyste dveřmi se sedačkou prošli. Nevadí. Existuje ještě další možnost. Stěhovat pohovku diagonálně. Sami to však rozhodně nezvládnete. Potřeba budou dva páry rukou. Společně pak zvedněte pohovku za každý konec a nakloňte ji dopředu o 45 stupňů. První může zavěsit přední rameno pohovky kolem dveří a zbytek pohovky by pak měl následovat jako vývrtka. Tato metoda vyžaduje trochu síly a možná také zkušenosti. Jestliže si tedy na diagonální stěhování vaší pohovky netroufáte, nebojte se obrátit na profesionální stěhovací firmu, která si určitě poradí a sedačku vám bez poškození odstěhuje.

 

Problém může být i s úzkou chodbou

Dveře bohužel nemusí být jediná nástraha. Co, když je nástrahou úzká chodba? V takovém případě by naklonění sedačky nemuselo být řešením. Pak je stěhování pochopitelně složitější, ne však nemožné. Dá se použít stěhování pomocí navijáku oknem nebo balkonem, případně je tu možnost využití zvedací plošiny. V takové případě si však opravdu pozvěte odborníky a do stěhování se nepouštějte sami. Hrozilo by poranění nejen vám, ale také případným kolemjdoucím. Zvlášť pokud jde o stěhování z nebo do vyšších pater.