Co je třeba zařídit před stěhováním do zahraničí

Stěhování Brno

Život v zahraničí není něčím, co by lákalo všechny z nás. Na druhou stranu, může jít o skvělý způsob, jak získat nové zkušenosti, poznat nové přátele a získat třeba i práci snů. Pokud nad stěhováním do zahraničí přemýšlíte, měli byste vědět, co je třeba zařídit.

 

Stěhování Brno

Pojištění

Před tím, než odjedete do zahraničí, budete muset odhlásit vaše pojištění v ČR. To lze však jen v případě, že se budete v zahraničí zdržovat dlouhodobě. Přechod mezi pojišťovnou v zahraničí a u nás by měl být plynulý, bez pojištění nemůžete být ani jeden den. V cizině si musíte zajistit pojištění na celou dobu, po kterou tam budete pobývat. Někdy vám pojištění zajistí zaměstnavatel, jindy si jej budete muset vyřídit sami. Co se sociálního pojištění týče, od toho vás odhlásí váš český zaměstnavatel, v nové zemi jej dostanete při registraci u zdravotní pojišťovny.

Banka

V případě, že se stěhujete do zahraničí, nemyslete na to, že si ponecháte na užívání zde svůj český účet, nevyplatilo by se vám to. Za výběry v bankomatu, ale i za platby byste nechali nemalé poplatky. Raději si zařiďte nový účet u banky tamní země.

Pošta

Pokud si ponecháte i svoje původní bydliště, bude se vám postupně plnit i vaše poštovní schránka. U české pošty si v tomto případě můžete zařídit službu, během které může být vaše pošta přeposílána například k vašim rodičům, nebo si můžete zařídit virtuální kancelář, kde budou všechny písemné dokumenty digitalizovány a přeposlány na váš email. Datovou schránku pak oceníte při písemnostech z úřadů, pojišťovny, banky apod.

Úřady

Datová schránka je vhodná i kvůli jednodušší komunikaci s úřady v ČR. V případě, že podnikáte, budete muset daňová přiznání dokonce i podávat přes datovou schránku. Platit daně však budete v zemi, ve které podnikáte. I proto se ujistěte, že jste zaregistrováni na příslušném finančním úřadu.  V zemích EU nemusíte mít žádné zvláštní pracovní povolení, ale v zemích mimo EU je třeba si podmínky pro získání povolení opatřit.

Dodávky energií

Pokud se stěhujete, nezapomeňte však ukončit dodávky elektřiny, vody a dalších energií. V tuto chvíli je pro vás důležité vychytat čas, kdy je nejvhodnější ukončit smlouvy s vašimi dodavateli s ohledem na délku výpovědní lhůty.

Doklady

S předstihem si zkontrolujte, do kdy vaše doklady zůstávají platné. Důležité dokumenty si okopírujte a nechte si je úředně ověřit. Dále si můžete zažádat o pas, mezinárodní řidičský průkaz a vízum.