Stěhování: Tipy na stěhování bez chaosu

Stěhování Brno

Říká se, že je lepší vyhořet než se stěhovat. A těm, kteří se již někdy stěhovali to tak opravdu může připadat. I ti největší minimalisté za pouhý rok ve svém bytě nashromáždí spoustu věcí, bez kterých nelze žít. Při stěhování je nutné sbalit vše. Od nábytku, přes knihy a dekorace až po porcelán. Jak to udělat tak, aby stěhování bylo co možná nejpříjemnější?

Stěhování Brno

Sežeňte si vhodné krabice

Na stěhování budete potřebovat spoustu krabic. Možná si myslíte, že je jedno jaké budou. To je však omyl. Vhodně zvolené krabice jsou opravdu klíčem k úspěšnému stěhování. Vhodné jsou takové, které mají otvory pro prsty. Budou se vám díky tomu dobře přenášet. Často se používají například banánové krabice, které tento otvor mají. Speciální krabice se samozřejmě dají také koupit. Pokud však krabice s otvory pro prsty neseženete, nezoufejte. Stačí si do klasických krabic otvory vyříznout. Není to nic složitého a při přenášení krabic to stoprocentně oceníte.

 

Krabice plňte systematicky. Věci, které by se mohly rozbít do nich vkládejte v bublinkové fólii nebo je zabalte do ručníků či utěrek. Nezapomeňte si vždy krabice také označit. Jestli vám nevadí, že na ně budete psát, pak si vždy poznamenejte místnost a obsah. Jestliže je budete chtít ještě někdy používat, opatřete je barevnými nálepkami, které můžete popsat.

 

Připravte na stěhování nábytek

Všechny těžké nebo rozbytelné věci z nábytku musí pryč. Prázdný nábytek je pak třeba zajistit. Vhodné je odšroubovat všechny úchyty a dát je společně se šroubky do jedné krabice. Následně pomocí lepicí pásky zajistěte veškerá dvířka a také šuplíky. Nábytek se díky tomu bude mnohem lépe přenášet a budete mít jistotu, že se při manipulaci skříně nepoškodí. Pokud máte nábytek se sklem, nezapomeňte zabezpečit také sklo. Ideální na to je kus slabého molitanu, případně ručníky nebo deky. Aby na nábytku držely, připevněte je také lepicí páskou, případně strečovou fólií.

 

Pořizujte si fotografie

V bytě máte pravděpodobně také spoustu elektroniky a kabelů. Aby bylo zapojení v novém domově snazší, je dobré si veškeré zapojené kabely nejprve vyfotit. Podle fotografie pak kabely opět snadno zapojíte. Pokud budete všechny kabely dávat do jedné krabice, bude vhodné je také opatřit štítky s popisem, k čemu patří. Fotografie si pořiďte klidně i k dalším věcem, kde by se mohly hodit.

 

Pokud se stěhujete z nájemního bytu nebo domu, pak si určitě nezapomeňte vyfotit stav elektřiny a vody. V případě potřeby budete mít potřebný důkaz o vaší spotřebě. Jestliže byt přímo nepředáváte majiteli, bude vhodné nafotit také celkový stav bytu. Jedině tak se vyhnete případným nepříjemnostem.

 

Oblečení ideální v pytlích

Pokud máte oblečení na ramínkách, stačí ho jen vyndat ze skříně a vložit do plastových pytlů. Oblečení tak bude v bezpečí a vybalování bude opravdu snadné. Jestliže máte oblečení složené ve skříni, sbalte ho do cestovních tašek nebo kufrů. Využít můžete také vakuových pytlů. Ostatně ty jsou perfektním řešením zejména na stěhování peřin, polštářů a dek. Hodí se také na ložní prádlo. Díky vysátému vzduchu totiž při stěhování ušetříte opravdu spoustu místa.

 

Při balení vždycky přemýšlejte

Než začnete s balením, je třeba se dobře zamyslet. Jaké věci budete potřebovat ve svém starém domově až do konce? Vhodné je nechat si venku věci osobní potřeby (peněženku, telefon, hygienu), dětem pro jistotu nějaké oblečení na převlečení. Na vrchu nechte také lékárničku. A nezapomeňte, že i v den stěhování si budete chtít uvařit kávu. Nechte si tedy venku také konvici a pár hrníčků. Tyto věci dejte na závěr do jedné krabice, kterou budete mít pod dozorem. Je pravděpodobné, že tyto věci budete potřebovat také ihned po přestěhování do nového bytu nebo domu.

 

Při nošení věcí do nového domova je třeba také postupovat s rozumem a neunáhleně. Ideální je nosit krabice i nábytek rovnou do místnosti, kam patří. To vám usnadní právě popisky na krabicích. Jedině tak budete mít ihned přehled v tom, kde co je a nebudete chaoticky chodit mezi krabicemi.