Jak přestěhovat vestavěnou šatní skříň

Stěhování Brno

Stěhujete se do nového domova, ale neradi byste v původním obydlí nechali šatní vestavěnou šatní skříň, která vám maximálně vyhovuje a jste na ni zvyklí? Můžete si být jisti, že i vestavěnou šatní skříň lze přestěhovat na vaši novou adresu. Není to sice tak jednoduché jako stěhování klasické skříně, ale nebude to ani žádné drama. S pár tipy svou oblíbenou vestavěnou skříň přestěhujete jedna, dvě.

Dvířka, zásuvky i police musí pryč

Nejprve si oblečte nějaké pohodlné oblečení. Nemělo by vás nikde tlačit, ale zároveň by nemělo být ani příliš volné. Ideální je také pevné obutí a pracovní rukavice. Při stěhování je důležitá snadná manipulace s nábytkem. Z toho důvodu je nejprve vhodné odmontovat veškerá dvířka ke skříni. Poté vyndejte veškeré zásvuky a také regály. Pokud jsou ve skříni regálové systémy, speciální osvětlení nebo další doplňky, odstraňte je také. Rozebraná skříň se bude mnohem lépe stěhovat. Jednotlivé kusy je vhodné zabalit do fólie a popsat, aby se vám skříň pak snadněji skládala zpátky.

Stěhování Brno

Stěhování vestavěné skříně krok za krokem

První, co je třeba udělat po odmontování dvířek, zásuvek a polic, je zjistit, jak je skříň ukotvena k podlaze i ke stěně. Obvykle se pro upevnění vestavěných šatních skříní používají šrouby a hmoždinky. Následně je dobré zjistit, jaký spojovací materiál je použitý k sešroubování jednotlivých částí skříně. Nejčastěji jde o šrouby do dřeva. Prohlédli jste si veškeré šrouby? Tak si připravte vhodný šroubovák. S klasickým šroubovákem budete skříň montovat opravdu dlouho, ideální je tedy aku šroubovák. Připravte si také vhodné úzké páčidlo. A po ruce byste měli mít také rudlík.

 

Před tím, než začnete montovat

Před samotným montováním je dobré po zemi rozprostřít kartonové krabice, případně alespoň deky. Zabráníte tak jakémukoliv poškození podlahy. Podložky se vám navíc budou hodit ve chvíli, kdy budete muset větší části skříně posouvat.

Jdeme na to!

Pokud máte všechno připravené, můžete začít s montováním. V první řadě sundejte veškeré šrouby, kterými je skříň připevněná ke zdi. Poté si vezměte připravené páčidlo a vložte ho za skříň. To jemně přitáhněte k sobě a kousek po kousku uvolňujte vestavěnou skříň od stěny. Začnete nahoře a pokračujte směrem k zemi. Nevyvíjejte příliš velkou sílu, abyste nepoškodili skříň nebo dokonce zeď. Při práci vždy zkontrolujte, zda jsou opravdu uvolněné a odstraněné veškeré šrouby, které zeď a skříň spojili.

 

Požádejte o pomoc kamaráda

Ve chvíli, kdy je skříň uvolněná od stěny, můžete pokračovat dalším krokem. K tomu je však vhodné poprosit druhou osobu o pomoc. Pod spodní část skříně umístěte rudlík. S pomocí asistenta pak vytáhněte ruční vozík nahoru tak, aby stál na kolech. Skříň pak opatrně odsuňte od zdi. Pak můžete začít s jejím rozebíráním.

 

Skříň následně rozložte na co nejmenší části. Stejně jako dvířka zásuvky a police i další části skříně pečlivě zabalte a popište. A pak už můžete skříň přestěhovat stejně jako ostatní věci. Jediné, co vás ještě čeká je znovu skříň namontovat v novém domově.

 

Montáž vestavěné skříně v novém domově

Ještě než opustíte starý domov, je vhodné si na stěně změřit vzdálenosti jednotlivých hmoždinek ve zdi. Vše si pečlivě zapište, abyste pak v novém domě měli jednodušší práci. Nezapomeňte na to, že byste měli zeď také opravit a díry po hmoždinkách zatmelit.

 

V novém domě již určitě máte vybraný prostor, kam svou oblíbenou skříň namontujete. Veškeré části skříně připravte právě do této místnosti, ať máte vše pohromadě. Najděte poznámky, kde máte zapsané, jak daleko od sebe musí být hmoždinky. Začněte tím, že přivrtáte hmoždinky podle požadovaných rozměrů. Skříň pak začněte skládat v opačném pořadí, než když jste ji rozebírali. Nejprve tedy smontujete obvodové stěny skříně, poté se pusťte do vnitřních polic, šuplíků a dvířek.

 

Necítíte se na to?

Opravdu stojíte o to, aby vaše oblíbená skříň našla nový domov na stejné adrese jako vy, ale víte, že demontáž, stěhování a montáž sami nezvládnete? Pak se obraťte na profesionální stěhovací firmu. Nejen, že se postarají o převoz na novou adresu, ale v případě potřeby se také postarají o demontáž a následnou montáž. Vy si jen vyskládáte oblečení.