Jak na stěhování elektrických spotřebičů

Stěhování Brno

Stěhování s sebou často nese rozporuplné pocity. Obvykle se lidé těší na nový domov nebo chtějí udělat krok k novému životu. Mají spoustu očekávání. Se stěhováním se však také pojí nepříjemné pocity a obavy. Zvlášť, pokud si do svého nového bydlení lidé stěhují také objemný nábytek nebo své oblíbené elektrické spotřebiče. Oblečení i dekorace se vždycky nějak zabalí a přestěhuje. Jak však opatrně a jednoduše přestěhovat velké elektrické spotřebiče, zvláště ty, které jsou objemné? Pojďme se podívat na několik tipů, jak vše zvládnout bez stresu a co nejjednodušeji.
Stěhování Brno

Elektroniku je vhodné zabalit

Stejně jako ostatní věci, i elektroniku je vhodné na stěhování zabalit. Malé spotřebiče jsou obvykle křehké a není vhodné je převážet nezabalené. Ideální je samozřejmě schovávat originální obaly. Kdo má však dneska prostor na to, aby měl od všeho schované krabice? Z toho důvodu je dobré zabalit elektrické spotřebiče do bublinkové fólie a zabalit je do dostatečně velkých krabic. Vhodné je vyplnit je ještě polystyrenovými kuličkami. Krabici si pak označte, abyste věděli, co se v ní konkrétně nachází.

 

Pračky, myčky, sušičky nebo lednice pravděpodobně do krabic balit nebudete. Buben pračky je vždy vhodné zajistit speciálními šrouby. Ty byste měli mít uschované od jejího pořízení. Pokud je nemáte, dokupte je. Stěhování bez zajištění by bylo nebezpečné. Obecně se všemi velkými spotřebiči je lepší manipulovat za pomoci vozíků nebo speciálních stěhovacích popruhů. Samozřejmě, že s některými spotřebiči ve dvou lidech pohnete. Je však zbytečné riskovat poškození podlah nebo újmy na zdraví.

Pozor na stěhování ledničky

Velké spotřebiče, zejména chladničky, je třeba stěhovat vždy ve svislé poloze. Nelze ledničku položit nebo naklánět. Hlavním důvodem je olej v kompresoru. Ten se se při naklonění mohl dostat do trubek chladícího okruhu. V lepším případě by vám pak lednička měné chladila, v tom horším by však mohlo dojít k nevratnému poškození a znehodnocení přístroje. Při neopatrném stěhování v jiné poloze by se mohl zničit celý kompresor nebo by se z něj mohly vyvléknout pružiny. Konzole kompresoru umí tlumit vibrace jen v případě, že je přístroj ve svislé poloze.

 

Veškeré poličky z lednice je vhodné vyndat a dveře lednice pak zajistit. Ano, stačí lepící páskou, ale budete ji muset sundavat opatrně. Mnohem lepší je lednici omotat fólií. Dveře budou dobře držet a vy si ušetříte čas se sundaváním lepenky.

 

Nezapomeňte také na to, že lednice by po stěhování měla nějakou dobu stát, než ji znovu zprovozníte. Je tedy důležité z ní vyndat veškeré potraviny, ideální ji důkladně umýt a mrazák odmrazit. Potraviny potom alespoň den uchovávat někde jinde. Pomoci mohou například cestovní lednice. V zimním období máte výhodu, že potraviny můžete nějaký čas skladovat venku. Lednici ideálně zapojte až druhý den. Předejdete tak potížím.

Odpojení a zapojení přístrojů

Zatímco s drobnými elektrospotřebiči si jistě poradíte sami, problém může nastat u počítačů nebo třeba televizorů. Ty jsou obvykle napojené na anténu nebo satelit. Schéma zapojení je tedy dobré si nejprve zakreslit, případně vyfotit. Jedině tak se vyhnete potížím při dalším uvedení do provozu. Kabely je vždy nutné odpojit z obou stran.

 

Jestliže máte doma spotřebiče na plyn, je dobré si na jejich odpojení a připojení pozvat odborníka, aby nedošlo k nějakému maléru. U odpojování pračky nebo myčky nezapomeňte také na bezpečné odpojení přívodu vody. Kohout je vždy nutné nejprve vyhnout, abyste domácnost nevytopili.

 

Pozor na převoz monitorů a televizí

Moderní televize mají sice spoustu výhod, ale také není tajemstvím, že jsou velice citlivé. Navíc jsou poměrně nestabilní. Při převozu není vhodné je naklánět ani pokládat. A samozřejmě je důležité chránit právě obrazovky. Ideálně je přikryjte jemnou dekou a bublinkovou fólií, kterou pak zajistíte lepící páskou. V novém domově je pak dobré nechat monitory i televize stát alespoň den bez zapínání.

Stěhování elektrických spotřebičů v zimním období

Při stěhování elektroniky v chladném nebo dokonce mrazivém počasí je třeba brát ohled také na možnost zkratů. Ty hrozí, pokud byste elektrické spotřebiče zapojili do elektrické sítě ihned po přestěhování z venkovního prostředí. Při stěhování v zimě je proto důležité nejprve nechat všechny elektrické přístroje alespoň hodinu stát bez zapojování do elektřiny.